Borówka brusznica

                                Fotoalbum Maryjka


Borówka brusznica często zostaje pomijana przez zbieraczy runa leśnego na rzecz popularnej borówki czarnej.  Borówka czerwona znana i stosowana często w kuchni staropolskiej dzisiaj została prawie zapomniana.Przyczyna leży  prawdopodobnie w jej smaku , który jest kwaskowy i nieco gorzko-cierpki.   A to właśnie ten specyficzny smak stanowi prawdziwą atrakcję dla podniebienia.  

 

 

  


Po przetworzeniu z syropem cukrowym borówka odkrywa swój wyrafinowany bukiet .Ta korelacja słodko-gorzka  wyjątkowo trafnie uzupełnia smaki  pieczonych mięs. Taki owocowy dodatek z brusznicy  świetnie komponuje się z drobiem i dziczyzną. Pasuje także do wieprzowiny, szczególnie do pieczonych golonek.

 

 

  



Borówka czerwona  daje całą gamę możliwości wykorzystania w kuchni. Prócz dodatku do mięs stanowi bazowy składnik sosu cumberland. Kucharze często zamiennie stosują jako jej namiastkę czerwoną porzeczkę. Do tego chrzan, musztarda, siekana skórka z pomarańczy, czerwone wino ... To wystarczy aby uruchomić wszystkie zmysły :)

 

 

    

  

Receptura na galaretkę z borówki brusznicy

2 kg brusznicy
1 kg cukru
1/2 szklanki wody

Cukier roztopić z wodą, kiedy będzie szklisty wrzucić wypłukaną brusznicę. Gotować do zgęstnienia sosu około 1 godziny. Gorącą nakładać do słoików. Nie ma konieczności pasteryzacji.
W wielu przepisach pojawia się gruszka jako dodatek. Lecz powoduje ona mętnienie koloru galaretki po dłuższym czasie. Nie polecam.

 

 

 
Galaretkę z brusznicy z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do naleśników, placków ziemniaczanych, kanapek i ciast. W austriackich landach mieszkańcy wytwarzają z niej nalewki i likiery.
Podczas Wielkanocy wykorzystywana jest do przyozdabiania święconki. Borówka brusznica jest przysmakiem niedźwiedzi, lisów i ptaków. Dla nas  także stanowi prawdziwą bombę witaminową : witamina  C, A i witaminy z grupy B - B1,B2,B3,PP. Zawiera składniki mineralne, elementy wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Prócz tego glikozydy, kwasy organiczne i garbniki.

 

  


W medycynie ludowej stosowana kiedyś w formie okładów przy  leczeniu oparzeń. Posiada właściwości moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne  i ściągające. Skutecznie reguluje trawienie i ma zastosowana  w dietetyce. Owoce borówki brusznicy  dojrzewają od końca sierpnia do pierwszych przymrozków. Mróz jest ich wielkim sprzymierzeńcem i zebrane właśnie w tym czasie są najbardziej wartościowe. Jeszcze nie jest za późno na zbiory. W  lesie czeka na nas samo zdrowie w postaci czerwonych pyszności.

 

 

Borówka brusznica nazwy regionalne:

borówka czerwona, borówka wiecznozielona, brusznik, czerwienica, czerwona jagoda, gogoza, gogodza, gruszpan, fałszywy bukszpan, kwaśnica.


                                                                                                                                             Maryjka

                                                                                                                                          

   

Rośliny

Zwierzęta

Fotopstryk

Fotopejzaże

Fotoaura

Gościmy

Odwiedza nas 13 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyka odwiedzin

Dzisiaj60
Wczoraj80
Tydzień140
Miesiąc1292
Razem147394

Imieniny


Dzisiaj: 17 Wrzesień 2019       Obchodzą: Justyna, Narcyz, Franciszek

Facebook